Skip to content

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי

פעמים רבים נשאלת השאלה: “האם טיפול פסיכולוגי מצליח?” התשובה לכך היא שטיפול פסיכולוגי, ללא קשר לסוג הטיפול והאוריינטציה של המטפל, פועל באופן חיובי על המטופל. אבל, כדי להגדיל את האפקטיביות של טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה רצוי שהתנאים הבאים יתקיימו:

• הרגשת מחוייבות של המטופל לטיפול כוונה אמיתית ומוכנות לבצע שינויים

• בחירת מטפל המאפשר לכם להרגיש בנוח, אינו שיפוטי או ביקורתי, יודע להקשיב לכם, גורם לכם לתת בו אמון, ונותן הרגשה המחזקת את ביטחונכם העצמי ואת הדימוי העצמי שלכם.

• תחושה שקיימת חיבה הדדית בין המטופל למטפל

חלק גדול מהפסיכולוגים הפועלים כיום בעולם עברו בשלב מסויים בחייהם טיפול פסיכולוגי כמטופלים. אני, כאחד מבין אלו שבחרו לעבור תהליך טיפולי, מאמין כי טיפול פסיכולוגי בצפון או בכל מקום אחר הינו מנוף רב-עוצמה לביצוע שינויים בחיינו ולהשגת תחושת עצמי חזקה היכולה לשנות דפוסי התנהגות בלתי רצויים ולכוון את עצמנו להתפתחות וצמיחה. קיימים מאמרים מדעיים רבים הבוחנים סוגייה זו של “מה פועל לחיוב בטיפול הפסיכולוגי?” אחד מהממצאים המעניינים שנתגלו במחקרים אלו הוא שמעבר לכל המרכיבים השונים הקיימים בטיפול אצל פסיכולוג (סוג הטיפול, סוג הבעיה, אורך הטיפול, וכו’) כאשר הקשר הבין-אישי בין המטופל למטפל מוצלח יותר כך השפעת הטיפול היא חיובית ובעלת עוצמה רבה יותר.

טיפול פסיכולוגי – החיים, המודעות, צרכים נפשיים

מהלך החיים, בעולמנו המודרני, אינו מוביל בהכרח להרגשת סיפוק ומימוש עצמי, גם כשאנו מצויים במערכת יחסים המתפקדת כראוי עם העולם שסביבנו. סיפוקם של מרבית הצרכים הפיזיים והבסיסיים הדרושים לנו למען קיומנו אינם ערובה להרגשת שמחה, חייוניות והגשמה עצמית.
חלקנו “מתעוררים” ב”אמצע החיים” למודעות כי הגשמת דרישות החברה והסביבה הקרובה אלינו כגון: עבודה, חיי משפחה, ומערכות יחסים, באה לעיתים במקומם של צרכים נפשיים אחרים שנזנחו במהלך התפתחותנו כבוגרים בחברה. גילוי זה מביא לתחושה כי חיינו הינם חסרי משמעות או תכלית הנעים בין שגרה נטולת ענין לבין התנהלות חסרת חייות. תחושה זו מביאה בד”כ להרגשת אפתיה, חוסר אנרגיה, דיכאון חרדה וחוסר ענין בחיי היומיום.

משמעות החיים בראי של טיפול פסיכולוגי

איתור משמעות ראויה לחיינו ולקיחת אחריות עליהם הינם מאבני היסוד לניהול חיים מספקים ומאושרים עבורנו ועבור האנשים הקרובים אלינו. “משמעות,” “אחריות,” ו”חופש לבחור,” הינם קבוצת מושגים ומוקד מרכזי בטיפול האקזיסטנציאליסטי המתאפיין באיתור והגדרת המשמעויות האישיות לחייו של המטופל, תוך התחשבות בקרקע הקיום או המציאות שממנה בא המטופל.
טיפול פסיכולוגי בחיפה ובאזור הצופון מוצע למבוגרים בגילאי 18 ואילך, המחפשים דרך שבאמצעותה יגדירו מחדש את האופן בו הם תופסים את עצמם בעולם. בניית תפיסת עולם חדשה זו לגבי העצמי מתבצעת תוך שילוב של מימדי האישיות הבסיסיים של המטופל עם שאיפותיו לחיות חיים מלאים ומספקים כבוגר.

טיפול פסיכולוגי, טיפול פרטני והקשר בין המטפל למטופל

כל טיפול פסיכולוגי יש לו אופיו של הטיפול הפרטני, על שלביו השונים, תלוי במספר גורמים, כגון: סוג הכשרתו של המטפל, הקונטקסט, המטרה, צרכיו של המטופל והיחסים המיוחדים שנרקמים בין המטפל למטופל.
גישות טיפוליות רבות מתייחסות לקשר שנוצר בין המטפל למטופל כמשמעותי מאוד ביצירת הדינמיקה הטיפולית. החל מרגע המפגש, דרך ביסוסה של “ברית טיפולית”, ובהמשך הדרך: כאשר טיפול פסיכולוגי מבוסס על מסרים מילוליים ובלתי מילוליים המועברים בין שני השותפים למפגש.
על אף הגיוון, מרבית התיאוריות והגישות הטיפוליות מסכימות לגבי תפקידיו הבסיסיים של המטפל: קליטה אמפתית של המטופל, מתן כבוד ואמון בו, התייחסות אמפתית לרגשותיו, ליווי המטופל בהליכה לקראת השגת מטרות הטיפול, תיווך בראיית הסביבה והמטופל בעיניה, וכן תיווך בדו-שיח פנימי בין חלקים שונים בתוך המטופל.
הגישות ההומניסטיות מדגישות במיוחד את אופי הקשר והמפגש בין המטפל למטופל, כמשפיע על התהליך של טיפול פסיכולוגי, מעבר לכלים הטיפוליים שבהם בוחר המטפל. בריל (1974) מציין כי “לעתים השינויים לטובה אצל המטופל הינם כתוצאה מיכולתו של המטפל לשתף את עצמו בהרגשות המטופל. זוהי חוויה חדשה עבור מטופלים רבים: התחושה שמבינים אותו, מרגישים אותו, ומקבלים אותו בלי הסתייגות. ” זוהי למעשה האמפתיה שחש ומבטא המטפל כלפי המטופל.

תפריט נגישות

Call Now Button